Uticaj vežbanja na sastav bakterija u crevima

Intenzivno treniranje utiče na različite organe ljudskog tela – od mišića do srca i pluća. Poslednja istraživanja sugerišu da aerobno vežbanje posredno utiče i na crevnu floru, saprofitne bakterije koje imaju značajnu ulogu u imunitetu čoveka ali i u korišćenju i deponovanju energije iz hrane. Grupa istraživača iz Španije i Francuske istraživala je ovu povezanost, analizirajući 33 studije koje su se bavile uticajem vežbanja na sastav mikroroganizama u crevima tokom poslednjih 30-ak godina.

Rezultati analize jasno su ukazali na činjenicu da crevna mikroflora trpi uticaj intenzivnog fizičkog vežbanja i da različit profil bakterija može ukazati na stres izazvan treningom i prateće poremećaje metabolizma. Sa druge strane, upotreba probiotika kod sportista može dovesti do poboljšanja opšteg zdravlja, unapređenja sportskih postignuća i povećanja dostupnosti energije, uz poboljšanju kontrolu upalnih procesa i oksidativnog stresa.

Autori sugerišu da unos sojeva bakterija Lactobacillus i Bifidobacterium može pomoći sportistima posebno u fazama treninga i tamičenja u kojima su izloženi velikim opterećenjima. Dodatno, profilisanje sadržaja crevne flore moglo bi se u budućnosti koristiti i za procenu pretreniranosti u sportu. Ova zanimljiva analiza objavljena je pre par nedelja u časopisu Journal of Sport and Health Science.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *