Čitanje etiketa na namirnicama smanjuje rizik od dijabetesa!

Izgleda da vredi provesti vreme tokom kupovine na čitanje etiketa, ako želite da sačuvate svoje zdravlje! Naime, grupa istraživača sa Fakulteta za javno zdravlje iz Nju Hejvena pokazala je da osobe koje redovno čitaju etikete na namirnicama koje kupuju, imaju manji rizik od šećerne bolesti kasnije u životu.

U periodu od 2002. do 2013. godine, praćeno je ukupno 7150 mladih zdravih osoba. Pored ostalog, kod ispitanika je utvrđena učestalost čitanja etiketa, pojava dijabetesa i vreme do pojave ove bolesti. Od ukupnog broja ispitanika, njih 6% obolelo je od šećerne bolesti nakon 10 godina. Međutim, rezultati su pokazali da je rizik od šećerne bolesti bio niži kod osoba koje su redovno čitale etikete na namirnicama, u odnosu na one koji se nisu obazirali na to šta kupuju!

Autori ove studije zaključili su da je čitanje etiketa na namirnicama i njihova adekvatna interpretacija značajna strategija u prevenciji hroničnih bolesti, kao što je dijabetes. Dakle, sledeći put obratite pažnju šta ste stavili u korpu – vaš izbor u mladosti može dugoročno uticati na vaše zdravlje!

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *