Da li je fizička neaktivnost osnovna karakteristika bržeg starenja?

Evolucija ljudske rase snažno nam sugeriše vezu između zdravlja i fizičke aktivnosti tokom čitavog života. Sa druge strane, fizička neaktivnost ima značajne neželjene posledice na ljudsko zdravlje i verovatno utiče na ubrzavanje procesa starenja. Pored ostalih faktora koji utiču na starenje, kao što su ishrana, pušenje ili prekomeran unos alkohola, fizička neaktivnost ima izuzetan značaj.

Ovom temom bavio se zanimljiv pregledni članak objavljen u poslednjoj svesci časopisa Physiology. Dr Stiven Haridž i Dr Norman Lazarus sa Kings koledža iz Londona analizirali su mnoge studije koje su pratile proces starenja kod nekativnih i aktivnih osoba. Autori sugerišu da za svaku osobu postoji kritična tačka nivoa fizičke aktivnosti koja je povezana sa optimalnim starenjem. Osobe koje su neaktivne ispod ovog obima verovatno će stariti brže; sa druge strane, osobe koje su previše aktivne (npr. pasionirani vežbači) neće steći neke dodatne korisne efekte na usporavanje starenja ovih naknadnih aktivnosti iznad kritične tačke.

Iako nije jednostavno odrediti tačan obim kritičnih fizičkih aktivnosti na dnevnom ili nedeljnom nivou (npr. 150 minuta umereno intenzivne aktivnosti nedeljno), izgleda da se normalno fiziološko starenje odvija samo kod osoba koje su fizički aktivne. Ovaj zanimljiv tekst moguće je pogledati ovde.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *