Da li očevi presudno utiču na fizičku aktivnost dece?

Roditelji utiču na mnoge obrasce ponašanja dece a već je dobro poznat uticaj majki na nivo fizičke aktivnosti dece. Međutim, mali broj studija se bavio ispitivanjem kako očevi utiču na dečije fizičke aktivnosti. U zanimljivoj studiji objavljenoj pre par dana u časopisu Preventive Medicine, grupa istraživača sa Univerziteta Severna Karolina i sa Univerziteta Stanford i Harvard, analizirala je ovu povezanost u studijama objavljenim u periodu od 2009. do 2015. godine.

Tokom ovog perioda, pregledano je 667 studija od kojih je 1o studija zadovoljilo kriterijume o povezanosti ponašanja očeva i nivoa dečije fizičke aktivnosti. Nakon analize, utvrđeno je da se kod 52% ispitivanih slučajeva uočava umereno snažna povezanost između fizičke aktivnosti oca i fizičke aktivnosti deteta – što su muški roditelji bili aktivniji, to su bila fizički aktivnija i njihova deca. U analiziranim studijama nije uočena razlika u uticaju roditelja različitog pola na aktivnost dece.

Izgleda da se deca ponašaju onako kako vide od svojih roditelja, takođe i u slučaju fizičke aktivnosti. To ima izuzetan značaj kada je reč o javnom zdravlju, jer u kritičnim periodima dečijeg razvoja uzor fizički aktivnog roditelja (u ovom slučaju oca) može reflektovati na sticanje zdravog načina ponašanja deteta kasnije u životu. Zaključak je jednostavan – roditelji treba da budu aktivni i zbog sebe ali i zbog svoje dece!

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *