Da li sportisti češće pate od depresije?

Suočeni sa sve većim trenažnim i takmičarskim izazovima, pobedama i porazima, sportisti mogu biti izloženi povećanom riziku od brojnih mentalnih problema, uključujući depresiju. Pitanjem da li vrhunski sportisti češće pate od depresije u odnosu na ostalu populaciju bavila se skorašnja studija istraživača iz Velike Britanije, objavljena u poslednjoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine.

Doktor Pol Gorčinski i saradnici pretraživali su vodeće baze podataka u cilju identifikovanja onih studija koje su utvrđivale razlike u učestalosti blage ili umereno teške depresije kod vrhunskih sportista i opšte populacije. U analizu je na kraju uključeno 5 istraživanja sa ukupno 1545 vrhunskih sportista i 1811 neaktivnih osoba. Podaci su pokazali da vrhunski sportisti imaju sličnu učestalost depresivnih simptoma kao i osobe koje se ne bave sportom – ova pravilnost uočena je kod oba pola. Međutim, pokazano je da vrhunski sportisti imaju za 52% manju učestalost prijavljivanja simptoma depresije u odnosu na vrhunske sportistkinje

Ova pregledna studija ukazuje na sličan rizik od pojave depresije kod sportista kao i kod osoba koje se ne bave sportom, sugerišući da sport nije faktor rizika od ovog čestog oboljenja. Međutim, autori takođe zaključuju da je potrebno bolje dijagnostikovanje depresije kod sportske populacije i korišćenje validnih kliničkih testova umesto upitnika o samoevaluaciji.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *