Udaranje lopte glavom u fudbalu ugrožava funkcije mozga?

Fudbal je najpopularniji sport na svetu, pa mnogu njegovi aspekti privlače pažnju naučnika. U poslednje vreme, često se postavlja pitanje da li je udaranje lopte glavom opasno i da li nosi rizik za moždane funkcije fudbalera. Na ovo pitanje odgovara nova studija grupe istraživača iz SAD, koja je analizirala više od 467 istraživanja o uticaju udaranje lopte glavom na neurokognitivne funkcije, pamćenje i druge simptome u fudbalu.

Autori su pretražili vodeće baze podataka počevši od 1979. godine do 2016. godine, imajući u vidu studije koje su analizirale fudbalere i fudbalerke, svih uzrasta i različitih pozicija u igri, a koji su bili izloženi udaranju lopte glavom nakon čega su praćenje kognitivne funkcije, ravnoteža ili druge performanse nervnog sistema. Nakon inicijalne pretrage, u analizu je uključeno ukupno 2288 fudbalera (933 žena i 1355 muškaraca), starosti od 13 do 70 godina.

Rezultati ove studije ukazali su da nema značajne povezanosti između udaranja lopte glavom i kognitivnih funkcija u fudbalu. Dakle, izgleda da igranje glavom u fudbalu nema neželjene efekte koji su uočeni u nekim drugim sportovima (npr. američki fudbal) gde je slična trauma glave povezana sa bitnim zdravstvenim posledicama za sportiste. Kompletna studija objavljena je u avgustovskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *