Kako nikotin utiče na sportske sposobnosti?

Izgleda da je učestalost upotrebe nikotina među sportistima prilično velika i ne prestaje da raste, posebno među onim sportistima koji učestvuju u kolektivnim spotovima. Iako nisu jasni razlozi ove pojave, još je manje poznato kako nikotin utiče na sportske sposobnosti. Ovim pitanjem se bavi aktuelna studija dr. Tobija Mundela sa Massey Univerziteta sa Novog Zelanda objavljena u aktuelnoj svesci časopisa Sports Medicine.

Naime, dr Mundel je analizirao dokaze o efektima nikotina na sportske performanse (pre svega mišićnu snagu i kardiorespiratornu izdržljivost) u 10 studija koje su se bavile ovom problematikom. Dve studije su pokazale pozitivne efekte nikotina na sportska postignuća, jedna studija je ukazala na negativne efekte a čak 7 studija nije pokazalo bilo kakve efekte nikotina na sportske sposobnosti. Autor je ukazao da pomenute studije imaju brojna ograničenja, uključujući različite odgovore pojedinaca uključenih u studiju, toleranciju na nikotin, heterogene načine upotrebe nikotina i loš dizajn samih studija.

S obzirom na brojne dokazane negativne efekte nikotina na zdravlje, nemoguće je preporučiti ovu štetnu naviku u cilju podizanja sportskih sposobnosti, a izgleda da ima malo ili nimalo dokaza da nikotin uopšte poseduje ovakve efekte. Sa druge strane, ovaj članak ima i dodatni značaj jer ukazuje na potrebu angažovanja organizacija koja se bave anti-doping politikom u cilju praćenja i kontrole upotrebe proizvoda koji sadrže nikotin u sportu.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *