Da li vremenske prilike utiču na fizičku aktivnost dece?

Intuitivno znamo da na fizičku aktivnost dece utiču različite meteorološke prilike. Međutim, koji faktor vremenskih okolnosti je presudan istraživala je nova studija grupe istraživača iz Australije i Holandije. U ovom istraživanju, praćeno je 307 dece starosti od 8.7 do 12.8 godina po nedelju dana tokom sva četiri godišnja doba. Meren je nivo fizičke aktivnosti upotrebom akcelerometra, a prikupljeni su podaci svake nedelje o temperaturi i relativnoj vlažnosti vazduha, stepenu solarne radijacije, dužini trajanja dana i padavinama.

Studija je utvrdila da je temperatura ambijenta najsnažniji faktor koji utiče na umereno intenzivnu i visoko intenzivnu fizičku aktivnost dece, nakon čega sledi zračenje sunca i vlažnost vazduha. Optimalan nivo fizičke aktivnosti ostvaruje se kada je temperatura spoljašnje sredine između 20 i 22 stepena Celzijusa. Nisu uočene razlike između meteoroloških prilika i nivoa fizičke aktivnosti kod dece različitog pola uzrasa ili telesne strukture.

Ova studija objavljena pre par dana u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise pomaže nam da bolje razumemo obrasce fizičke aktivnosti dece. S obzirom na činjenicu da na vremenske prilike ne možemo uticati, razumevanje povezanosti meteoroloških faktora i fizičke aktivnosti omogućava bolje programiranje i praćenje vežbanja najmlađih.

 

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *