Koje barijere nas sprečavaju da se hranimo zdravo?

Iako je nivo obrazovanja stanovništva veći nego ranije a i na raspolaganju su nam najrazličitije namirnice tokom čitave godine iz svih krajeva sveta, čini se da se relativno mali broj stanovika pridržava preporuka o zdravoj ishrani. Zašto je to tako pokušava da nam odgovori studija istraživača iz Švajcarske, koja je pratila preko 50.ooo odraslih osoba u periodu od 1997. do 2012. godine. Bez obzira na pol, starost, nivo obrazovanja i prihode, barijere za zdravu ishranu veoma su zastupljene – više od 20% stanovništva ima neko od ograničenja koje ih sprečava da se hrani zdravo. Podaci za 2012. godinu sugerišu da su tri glavne barijere za zdravu ishranu stanovništva ukus hrane (44%), cena (39%) i dnevne navike (32%). Osim njih, prisutni su i nedostatak vremena za zdrave izbore, nedostatak volje da se naprave zdravi izbori i ograničen izbor zdrave hrane na tržištu. Čitavo istraživanje je objavljeno u poslednjoj svesci časopisa American Journal of Clinical Nutrition i moguće ga je pogledati ovde.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *