Promene životnog stila i metabolički sindrom: preporuke

Početkom maja, međunarodni Panel za metabolički sindrom predvođen stručnjacima iz Španije, Kanade i Norveške izneo je najnovije preporuke koje se tiču promena životnih navika u cilju lečenja i prevencije ovog važnog zdravstvenog stanja. Inače, metabolički sindrom je snažno povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, ali i sa nealkoholnom masnom bolesti jetre. Osnovne preporuke tiču se redukcije telesne težine putem unosa manje kalorija hranom, zajedno sa povećanjem nivoa fizičke aktivnosti.

Ključna komponenta prevencije metaboličkog sindroma je mediteranski način ishrane. On se ogleda u povećanom unosu nezasićenih masti (pre svega maslinovog ulja), mahunarki, žitarica celog zrna, povrća, voća, semenki, ribe i nisko-masnih mlečnih proizvoda, uz umerenu upotrebu alkohola. I drugi dijetetski pristupi (kao što je DASH ishrana) mogu se preporučiti kod osoba koje imaju metabolički sindrom. Prekid pušenja i smanjenje unosa napitaka bogatih šećerima, mesa i mesnih prerađevina trebalo bi da budu obavezne mere kod ove populacije.

Autori sugerišu da bi pomenute korekcije životnog stila mogle bitno da utiču na prevenciju metaboličkog sindroma i da pomognu u očuvanju kardiometaboličkog zdravlja opšte populacije. Preporuke su objavljene u najnovijoj svesci časopisa Nutrition Reviews.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *