Raspored utakmica utiče na obrazac spavanja

Savremeni vrhunski sport sa sve većim brojem utakmica tokom nedelje i čitave sezone izlaže sportiste sve kompleksnijim izazovima. Jedan od njih je i spavanje – otvoreno je pitanje da li veći broj mečeva ugrožava obrazac noćnog odmora kod sportista. Odgovor na ovo pitanje daje nova studija australijskih istraživača sa Univerziteta La Trobe iz Melburna. Naime, grupa istraživača na čelu sa dr Kregom Stauntonom istraživala je kako se menja obrazac spavanja tokom sezone kod grupe australijskih vrhunskih košarkašica.

Sedamnaest košarkašica je praćeno tokom dve polu-sezone takmičenja (ukupno 30 nedelja). Kod sportistkinja je beleženo vreme trajanja spavanja i efikasnost uspavljivanja upotrebom triaksijalnog akcelerometra dan pre pre utakmice, na dan utakmice i dan nakon utakmice. Performanse na meču procenjivane su korišćenjem standardne košarkaške statistike. Posebno su analizirani efekti normalnog rasporeda (1 utakmica nedeljno) i zgusnutog rasporeda igranja (2 utakmice nedeljno) a takođe i razlike u spavanju kod kuće i na gostovanjima.

Zgusnut raspored utakmica značajno je promenio redovan obrazac spavanja, pa je ukupno vreme sna smanjeno za 11%. Devojke su spavale duže (8.2 h) veče pre utakmice nego noć nakon utakmice (7.3 h) kod odigravanja 2 utakmice nedeljno. Uočena je i blaga povezanost između parametara spavanja i košarkaških statističkih pokazatelja. Ipak, postojala je velika razlika između pojedinačnih igračica kada je reč o trajanju spavanja na košarkaški učinak.

I ovo istraživanje, kao i mnoga u prethodnih 10-ak godina, snažno sugeriše potrebu za boljim praćenjem obrasca spavanja tokom sezone ali i za strategijama koje će unaprediti spavanje i sportske performanse tokom sezone u vrhunskom sportu. Ova interesantna studija objavljena je u avgustovskoj svesci časopisa Journal of Science and Medicine in Sport.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *