Sedentarno ponašanje je rizičnije nego što se misli!

Sedentaran životni stil, koji označava produženo sedenje ili ležanje u toku dana, povezan je sa brojnim štetnim efektima na naše zdravlje. Između ostalog, sedentrano ponašanje povezano je sa povećanim rizikom od preranog umiranja i brojnim metaboličkim i kardiovaskularnim bolestima. Ranije se smatralo da su negativni efekti sedentranog ponašanja na zdravlje zapravo samo posledica nedovoljne fizičke aktivnosti ali skorašnje studije ukazuju da ova povezanost nije tako jednostavna.

Naime, čak i kod osoba koje koje su bile fizički aktivne u skladu sa preporukama a ipak su tokom dana imale duže epizode sedenja (npr. ispred TV ekrana ili na poslu) uočen je povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ova zapažanja sugerišu da je sedenje zapravo nezavistan faktor rizika, bez obzira da li smo aktivni ili ne. Mehanizmima kojima je sedentarno ponašanje povezano sa kardiovaskularnim bolestima bavi se izuzetno zanmljivi članak objavljen u poslednjoj svesci naučnog časopisa Exercise and Sport Science Reviews.

Autori iz Engleske i Holandije uočili su da sedenje prouzrokuje negativne metaboličke promene nekoliko parametara, uključujući toleranciju na glukozu, nivo masnoća u krvi, uz prateće smanjenje protoka krvi i druge hemodinamske i vaskularne promene, prouzrokujući stanje hronične inflamacije i povećanog oksidativnog stresa. Dakle, dok čitamo ovaj članak (link prema kompletnom tekstu nalazi se ovde) izgleda da treba da iskoristimo svaku priliku da prekinemo sedenje kako bi unpredili naše metaboličko zdravlje, bez obzira da li inače redovno vežbamo.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *