Starenje i mišići: razlike između muškaraca i žena

Starenje podrazumeva mnoge izmene metabolizma a izgleda da žene i muškarci reaguju različito na ovaj prirodni proces, posebno kada je reč o metaboličkim promenama koje pogađaju skeletne mišiće. Analizom ovog fenomena bavi se članak grupe istraživača sa Univerziteta Cornell iz Njujorka, objavljen u aktuelnoj svesci časopisa Annual Review of Nutrition.

Naime, žene češće razvijaju insulinsku rezistenciju i dijabetes tokom starenja. Međutim, ovaj fenomen nije povezan sa gubitkom mišićne mase koji teže pogađa mušku populaciju, imajući u vidu da su skeletni mišići mesto najvećeg sagorevanja glukoze. Izgleda da se kod žena pojavljuje smanjena kapilarizacija mišićnih vlakana koja može biti razlog insulinske rezistencije. Dodatno, smanjuje se zaštitna uloga estrogena, verovatno putem smanjenja broja receptora za estrogen u mišićima, uz slabiju aktivnost testosterona koji utiče na transport glukoze u mišićne ćelije.

Kod žena se tokom starenja javlja i povećano preuzimanje i zadržavanje masti u mišićnim ćelijama, koji uz smanjeno sagorevanje masti i opadanje broja mitohondrija, prouzrokuju razvoj metaboličkih bolesti kod žena. Izgleda da starije žene mogu imati korisne efekte od terapije testosteronom u cilju povećanog sagorevanja masti; ipak, efekti su kratkotrajni i jednokratni. Konačno, starenje prouzrokuje bitne promene metabolizma proteina u mišićima muškaraca i žena. Čini da su muškarci više pogoćeni smanjenom sintezom proteina; dokazi o dodatnom uzimanju testosterona u cilju očuvanja mišićne mase su relativno skromni i zahtevaju dodatna istraživanja!

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *