SZO jača inicijative o zdravoj ishrani

COVID-19 i klimatske promene su pogoršale problem neadekvatne ishrane u svim njenim oblicima i ugrozile održivost i otpornost prehrambenih sistema širom sveta. Na samitu o ishrani za prosperitet održanom u Tokiju 7-8. decembra 2021. godine, Svetska zdravstvena organizacija je objavila šest novih preporuka za ubrzanje napretka ka ostvarenju ciljeva zdrave ishrane za 2025. godinu, koji su dodatno usmereni aktuelnom pandemijom. Ovo uključuje proširivanje inicijativa za prevenciju i tretman prekomerne težine i gojaznosti, pojačanje aktivnosti za stvaranje okruženja koja promovišu beyzbednu i zdravu ishranu, posebnu podršku za zemlje u rešavanju akutne neuhranjenosti, ubrzanje aktivnosti u cilju smanjenja anemije, povećanje kvalitetne promocije i podrške dojenju, i ojačanje sistema i baza podataka o ishrani i uhranjenosti, kao i korišćenje podataka. O kompletnoj inicijativi možete čitati ovde.