Vožnja bicikla za bolju formu i zdravlje dece

Odlične vesti za decu koja redovno voze bicikl! Naime, studija koja je upravo objavljena u naučnom časopisu Journal of Pediatrics sugeriše da je redovna vožnja bicikla do škole povezana sa boljom fizičkom formom i manjim rizikom od pojave metaboličkog sindroma kod dece u odnosu na prevoz kolima ili autobusom, posebno kod devojčica.

Ovo istraživanje realizovano je kod 2877 dečaka i devojčica iz Bogote (Kolumbija) tokom školske 2014-2015 godine. Deca su anketirana o načinu transporta do škole a istovremeno su merene i telesne dimenzije dece, mišićna forma, motoričke sposobnosti i kardiorespiratorna (aerobna) izdržljivost, uz procenu učestalosti metaboličkog sindroma kod ove populacije.

Od ukupnog broja dece, 23% je redovno odlazilo do škole vozeći bicikl. Kod devojčica koje koriste bicikl kao prevoz do škole bile su ređe prisutne niske vrednosti kardiorespiratorne izdržljivosti, uz manju učestalost metaboličkog sindroma u odnosu na devojčice koje su koristile pasivni transport. Kod dečaka, oni koji idu biciklom u školu imali su bolje motoričke sposobnosti dok povezanost sa metaboličkim sindromom nije pokazana.

Ovo je još jedna studija u nizu koja sugeriše korisne efekte vožnje bicikla kod dece. Svaka lokalna zajednica trebalo bi da stvori odgovarajuće infrastrukturalne i druge uslove kako bi omogućila bezbednu vožnju bicikla kod dece svih uzrasta – sve u cilju dugoročnog unapređenja javnog zdravlja populacije!

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *