Zašto su afrički maratonci bolji od drugih?

Ko voli i prati atletiku, dobro zna da su sportisti poreklom iz Kenije, Etiopije ili Maroka najbolji kada je reč o trčanju na duže staze. Postoje mnoga, uglavnom pseudo-naučna, tumačenja zašto je to tako ali nova studija iz SAD daje jedan mogući odgovor na pitanje dominacije dugoprugaša i maratonaca iz ovog dela sveta. Dr Noble i Dr Chapman sa Indijana Univerziteta analizirali su karakteristike 180 vrhunskih afričkih i ne-afričkih maratonaca s obzirom na njihovu starost, sportske rezultate i sportski staž u periodu od 2001. do 2015. godine.

Glavna razlika između ove dve grupe sportista bila je rana specijalizacija afričkih maratonaca – oni počinju da treniraju ranije i ranije dostižu vrhunske performanse u odnosu na evropske, američke ili azijske dugoprugaše. Osim činjenice da su brži (možda zbog ranije započetih trenažnih adaptacija), afrički maratonci češće trče maratone na godišnjem nivou mada je u obe grupe bio isti broj ukupno pretrčanih trka tokom karijere.

Zaključak ove zanimljive studije objavljene u časopisu International Journal of Sports Physiology and Performance je da oni maratonci koji počinju da treniraju ranije zapravo postižu veći stepen napretka u odnosu na one koji kreću sa treningom u kasnijim godinama. Dakle – ko želi da se takmiči sa afričkim šampionima, mora na vreme da počne!

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *