Žene hodaju više od muškaraca

Pre nekoliko godina, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da je procenat odraslih u SAD koji su hodali tokom slobodnog vremena ili u cilju transporta porastao za 6% (sa 56% u 2005. godini na 62% u 2010. godini). Nedavno su istraživači želeli da saznaju da li je taj trend nastavio i nakon 2010. godine, ponovo anketirajući građane da li su tokom prošle nedelje hodali najmanje 10 minuta u cilju transporta ili rekreacije.

Najnovija analiza pokazala je da se dodatno povećao broj žena koje hodaju 10 minuta i više. Broj je porastao sa 63% u 2010. godini na 65% u 2015. godini, dok je kod muškaraca uočen drugačiji obrazac. Tokom 2005. godine 54% muškaraca je hodalo u cilju transporta ili rekreacije. Taj broj se povećao na 62% tokom 2010. godine, ali je rast zatim zaustavljen i ostao na istom nivou i 2015. godine.

Autori studije su uočili i određene socio-demografske razlike u svojoj analizi, ističući manji procenat aktivne populacije kod osoba sa nižim nivoom obrazovanja (npr. završena srednja škola i niže) i manjskim etničkim grupama. Osim toga, urbane celine koje se odlikuju nižim prihodima stanovništva izgleda da se smatraju manje privlačnim i manje bezbednim za hodanje.

Posebno je istagnuta potreba za prevazilaženjem ekoloških i infrastruktunih prepreka za hodanje u urbanim zajednicama, usvajanjem politika i praktičnih inicijativa koji mogu uticati na poboljšavanje sigurnosti za fizičku aktivnost. Ova zanimljiva analiza je objavljena u poslednjoj svesci časopisa Journal of American Medical Association.

Separator image Posted in Vesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *