Unos dovoljne količine tečnosti fundamentalni je element zdrave ishrane. U to smo se uverili i na međunardonoj naučnoj konferenciji kojoj smo prisustvovali ovog leta a čiji su zaključci objavljeni pre par dana. Reč je o 12-oj Konferenciji o hidraciji i zdravlju koja se tradicionalno održava u Evianu, Francuska a koja je ove godine održana u virtuelnom formatu. Pored ostalih zaključaka, o kojima možete čitati na linku konferencije i u naučnom članku objavljenom u julskoj svesci časopisa European Journal of Nutrition, posebnu pažnju privlači veza između gojaznosti i hidracije. Naime, optimalna hidriranost izgleda da igra bitnu ulogu u održavanju normalne telesne težine a biološki mehanizmi unosa hrane i tečnosti koji ne funkcionišu idealno kod gojaznih osoba možda prouzrokuju i dehidraciju koja se često viđa kod ove populacije. Dodatno, čini se da dehidracija utiče i na slabljenje odgovora imunskog sistema pa je optimalan unos tečnosti od velikog značaja i u aktuelnim covid-19 vremenima.